به گزارش سرويس بين الملل
خبرگزاري صدا و سيما، روزنامه تایمز آو اسرائیل نوشت: یک مسئول ارشد وزارت امور خارجه آمریکا که نامش فاش نشده است روز چهارشنبه گفت سفر سریع وزیر امور خارجه آمریکا به اسرائیل تنها با هدف گفتگو در خصوص الحاق (بخشهایی از) کرانه باختری به اسرائیل صورت نگرفت.
این روزنامه صهیونیستی در گزارشی به قلم رافائل آهرین تحت عنوان «پمپئو نصف جهان را سفر نکرده تا درباره الحاق کرانه باختری حرف بزند؛ موضوع مهم دستور کار او ایران و چین بوده است» افزود مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا، در بحبوحه بحران کرونا در جهان، سفری کوتاه به اسرائیل داشت. او کمتر از ۱۲ ساعت در اسرائیل ماند. این در حالی است که تعداد ساعات زمان رفت و برگشت وزیر امور خارجه آمریکا به اسرائیل دو برابر مدت ساعات اقامت وی در اسرائیل بود. همین مسئله پرسشهایی را درباره هدف اصلی سفر مایک پمپئو به اسرائیل به وجود آورده بود.
دو فرد مسئول در وزارت امور خارجه آمریکا، که خواستند نامشان فاش نشود، در خلال یک گفتگوی خبری اعلام کردند موضوع «الحاق» در راس گفتگوهای مایک پمپئو قرار نداشت.
یکی از این فرد مسئول در وزارت امور خارجه آمریکا در پاسخ به سوالی در خصوص این موضوع گفت: «ما باید این نگرش را کنار بگذاریم که وزیر امور خارجه نصف دنیا را سفر کرده است تا درباره موضوع الحاق صحبت کند.»
وزیر امور خارجه آمریکا در سفر کوتاه مدت خود به اسرائیل با بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، و نیز با بنی گانتس وزیر دفاع آتی اسرائیل، دیدار و گفتگو کرد. وی همچنین با گابی اشکنازی، وزیر امور خارجه آتی اسرائیل، نیز دیدار کرد.
مقامات وزارت امور خارجه آمریکا گفتند ایران و چین و نیز گسترش دامنه پروازهای اسرائیل بر فراز سوریه مهمترین موضوعات مورد بحث در این دیدارها بودند.
یکی از این دو فرد مسئول در وزارت امور خارجه آمریکا در پاسخ به این پرسش که آیا، به گمان آنها، اسرائیل طرح الحاق بخشهایی از کرانه باختری را به پیش خواهد برد یا خیر، گفت واشنگتن تلاش میکند که با اسرائیلیها در زمینه اجرای طرح خاورمیانهای رئیس جمهور آمریکا همکاری نماید. بر اساس طرح دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، درباره مسئله فلسطین اسرائیل بخشهایی از کرانه باختری را در اختیار خواهد داشت و فلسطینیها در باقیمانده این منطقه دولت فلسطینی را ایجاد خواهند کرد.
یکی از این دو فرد مسئول در وزارت امور خارجه آمریکا گفت: «ما از این تلاشها حمایت میکنیم. آنها یک دولت ائتلافی تشکیل داده اند که گرایشهای مختلف سیاسی در آن حضور دارند. من گمان میکنم مدتی طول خواهد کشید اسرائیلیها بتوانند درباره آن چه که میخواهند انجام دهند به یک جمع بندی برسند.»
دولت آمریکا اعلام کرده است که حاکمیت اسرائیل بر کل دره رود اردن و همه شهرکهای یهودی نشین در کرانه باختری را به رسمیت میشناسد و در مقابل اطمینان خواهند داد که اسرائیل آمادگی داشته باشد در خصوص توافق صلح با فلسطینیها بر اساس طرح ارائه شده از سوی ترامپ مذاکره کند.
گزارشهای متعدد حاکی از آن هستند که ممکن است دولت آمریکا از دولت اسرائیل بخواهد در اعلام حاکمیت خود (بر این مناطق) شتاب نکند، اما مایک پمپئو بارها اعلام کرده است که موضوع الحاق موضوعی است که تصمیم گیری در خصوص آن به اسرائیل مربوط میشود.
مایک پمپئو روز چهارشنبه در پایان سفرش به اسرائیل گفت دولت آتی اسرائیل «این حق و تعهد» را دارد که تصمیم بگیرد آیا به دنبال اعمال حاکمیت خود بر کرانه باختری هست یا خیر و اگر در صدد است این کار را انجام دهد، چگونه آن را عملی خواهد ساخت.
وزیر امور خارجه آمریکا در مصاحبهای با روزنامه «اسرائیل هیوم» Israel Hayom گفت: «ما گفتگوهای خوبی در خصوص پیشبرد این طرح داشتیم. آنها (یعنی بنیامین نتانیاهو و بنی گانتس) راهی برای حرکت در این مسیر پیدا خواهند کرد.»
مایک پمپئو در ادامه افزود: «من به آنها خاطرنشان کردم که در نهایت این اسرائیل است که باید در این خصوص تصمیم گیری کند. آنها این حق و این تعهد را دارند که در خصوص انجام این مهم تصمیم گیری نمایند.»
بر اساس توافقنامه ائتلاف که بین نتانیاهو و گانتس امضا شده است، نخست وزیر میتواند لایحه مربوط به الحاق شهرکهای یهودی نشین در کرانه باختری و نیز الحاق دره رود اردن را در اول ژوئیه تقدیم کند.» در این توافقنامه تصریح شده است هر گونه الحاق باید با هماهنگی با آمریکا انجام شود و در عین حال ثبات منطقهای و توافقهای صلح نیز مد نظر قرار گیرد. با این حال، توافقنامه ائتلاف این اختیار را به گانتس نمیدهد که در صورت عدم حمایت بین المللی از الحاق، آن را وتو کند. گانتس پیشتر اعلام کرده بود اگر مسئله الحاق با موافقت بین المللی همراه نباشد، از آن حمایت نخواهد کرد.
در شامگاه چهارشنبه سندی منتشر شد که در آن آمده بود دولت جدید اسرائیل در راستای صلح تلاش خواهد کرد، با این حال، در این سند هیچ اشارهای به مناقشه اسرائیلیها و فلسطینی ها، طرح صلح آمریکا و یا موضوع الحاق کرانه باختری صورت نگرفته بود.
دو فرد مسئول در وزارت امور خارجه آمریکا گفتند مذاکراتی که در خلال دیدار مایک پمپئو از اسرائیل صورت گرفت بر روی سایر «اولویتهای مهم»، از جمله تهدیدات ایران، متمرکز بود، تهدیداتی که «در برخی حوزهها شدیدتر و حادتر شده اند.»
این دو فرد مسئول در وزارت امور خارجه آمریکا گفتند «در حالی که به نظر میرسد دامنه عملیاتهای اسرائیل در سوریه گسترش یافته است و اسرائیل اهداف بیشتری را (در سوریه) مورد حمله قرار میدهد»، فعالیتهای هستهای ایران شدت یافته است و تهران همچنان به فعالیت هایش در سوریه ادامه میدهد.
یک مسئول بلند پایه دفاعی اسرائیل در اوایل ماه جاری میلادی گفت به دنبال حملات هوایی منتسب به اسرائیل علیه نیروهای ایرانی، تهران نیروهایش را (از سوریه) خارج میکند. این اظهارات ظاهرا با تحلیل تصاویر ماهوارهای که روز چهارشنبه توسط یک شرکت خصوصی اسرائیلی منتشر شد در تناقض است. این تصاویر ماهوارهای نشان میدهند ایرانیها سرگرم ساخت یک تاسیسات زیرزمینی انبار اسلحه در شرق سوریه هستند. این تاسیسات زیرزمینی در یک پایگاه نظامی سوری واقع در نزدیکی مرزهای سوریه با عراق در دست احداث است. پایگاه نظامی مزبور در کنترل ایران قرار دارد.
افزون بر این، مقامات آمریکایی گفتند در خلال سفر وزیر امور خارجه آمریکا به اسرائیل درباره بیماری کرونا نیز گفتگو شد. دو طرف درباره راههای همکاری در زمینه اقدامات منطقهای در این زمینه رایزنی کردند. بنا به گفته مسئولان امریکایی، دو طرف درباره نگرانیهای واشنگتن از روابط تجاری اسرائیل با چین نیز تبادل نظر نمودند.
یکی از آن دو فرد مسئول در وزارت امور خارجه آمریکا گفت: «وزیر امور خارجه (آمریکا) مشکلی با ارتباطات مردم با چین ندارد، اما آن چه که در ارتباط با کووید-۱۹ روی داد خطرات ارتباط با دولتهای فاقد شفافیت و فاقد رویه تجاری عادلانه را برجسته ساخت.» وی افزود سرمایه گذاریهای راهبردی چین در گوشه و کنار جهان یک مسئله نگران کننده است. او تصریح کرد: «در چین چیزی به نام شرکت خصوصی مستقل وجود ندارد.»
چین و اسرائیل در سالهای اخیر دامنه همکاریها و ارتباطات تجاری خود را گسترش داده اند و گفتگوها درباره تجارت آزاد را شروع کرده اند. با این حال، مقامات امنیتی بلندپایه (اسرائیل) نگرانی خود را از حضور و مداخله چین در پروژههای زیرساختی ابراز کرده اند. آنها اعلام کرده اند این امر میتواند یک خطر امنیتی به دنبال داشته باشد و ارتباطات (اسرائیل) با آمریکا را به مخاطره اندازد. بر اساس یک گزارش خبری که روز سه شنبه از کانال ۱۳ (اسرائیل) پخش شد، پیش از سفر مایک پمپئو، اسرائیل سرگرم ارزیابی مجدد درخواست یک شرکت مرتبط با چین در مناقصه مربوط به ساخت یک تاسیسات آب شیرین کن در اسرائیل بود.
در ماه اکتبر گذشته و به دنبال فشارهای ناشی از نگرانیهای آمریکا در خصوص سرمایه گذاریهای رو به رشد چین در شرکتهای اسرائیلی، کابینه امنیتی اسرائیل اعلام کرد یک هیئت مشاورهای جدید را ایجاد میکند تا موضوع سرمایه گذاریهای خارجی در اسرائیل را بررسی کند.
مایک پمپئو قبل از شروع گفتگوهای سه ساعته اش با بنیامین نتانیاهو در گفتگو با خبرنگاران خواستار پیشرفت در اجرای طرح صلح آمریکا شد، اما به زمان الحاق بخشهای بزرگی از کرانه باختری به اسرائیل هیچ اشاره خاصی نکرد. وی گفت: «هنوز جای کار وجود دارد و ما باید در این زمینه پیشرفت کنیم. من به این امر امیدوارم.»
نتانیاهو نیز در سخنان خود با خبرنگاران تنها به اشارهای مختصر به طرح صلح بسنده کرد. وی گفت: «این فرصتی برای گسترش صلح و امنیت بر اساس تفاهمی است که من در خلال سفر ماه ژانویه ام به واشنگتن و دیدار با دونالد ترامپ به آن دست یافتم.»